Kitar Semula (Audacity)

Tugasan MTE3012 gabungan daripada muzik dan suara yang dirakam. 


Maaf atas kekurangan audio ini.. :D

Pulau Pinang (movie maker)

Assalamualaikum.. ini hasil kerja saya untuk tugasan MTE3012.. 
Video ini berkaitan dengan tempat-tempat menarik di Pulau Pinang yang saya pergi masa fieldwork untuk kursus sumber alam yang lepas.. sebenarnya banyak lagi yang ingin dikongsikan. Apa2 pun semoga terhibur Dr.. hihi..

video

Sijil Penghargaan dan Penyertaan (Mail Merge)

Tugasan MTE3012 sijil penghargaan dan sijil penyertaan menggunakan mail merge.

Markah Pelajar (Excel)

Tugasan MTE3012 untuk pemarkahan pelajar yang melibatkan penggunaan formula dalam excel.


Mesyuarat PIBG (hyperlink)


Tugasan MTE3012 powerpoint untuk persembahan sempena Mesyuarat PIBG menggunakan kaedah hyperlink. Integrasi.


Dalam tugasan ini, saya menggunakan hyperlink ke microsoft word, excel, powerpoint dan slide.

 Markah Pelajar (Excel)

 Aktivit Tahunan & Perancangan Aktiviti (Microsoft Word)




Hari Kantin Sekolah (Powerpoint)

Tugasan MTE3012 powerpoint Hari Kantin Sekolah.



Kulit Majalah Sekolah (GIMP)

Assalamualaikum.. Ini merupakan tugasan MTE 3012 menggunakan GIMP..


 Gabungan beberapa gambar menggunakan ellipse select tool
 Menggunakan transparency dan fuzzy select tool untuk logo
 Text tool untuk masukkan ayat
 Turut menggunakan perspective tool dan shear tool untuk gambar dan ayat
 move tool dan resize juga digunakan

Kini aku Anak Kandung Suluh Budiman

Assalamualaikum..
Kesian blog ni.. Kemain cantik tapi berhabuk.. Cantik ke?? Haha.. Berbulan2 tunggu masuk U at last Faa dapat UPSI atau nama panjangnya Universiti Pendidikan Sultan Idris.. Excited sangat sebab tu U pilihan pertama Faa.. Cita2 pun nak jadi cikgu.. 
Kitorang mendaftar 2 september 2014.. Faa pergi sorang2 jer nasib baik ada kawan yang sama dapat UPSI ni.. Tak jugak kalut.. Kalut takpe, kalau sesat?? Dimanakah ku mahu pulang.. Sedih gak tapi tak nak arr menyusahkan parent.. Menyusahkan satu, belanja lagi.. Yela, awal2 ni kena berjimat cermat asal selamat di lain hari..
First day pendaftaran Faa dah kenal banyak kawan.. Adanye dari Sabah, Terengganu, Pahang, Kelantan dan banyak lagi.. Lebih syok Faa dapat roomate yang baik hati do.. she's NOR AZLIZA.. from Terengganu.. 
Seminggu orientasi, kaki pun dah melecet, muscle pun sakit2 dh hari yang paling gementar tiba.. Hari yang penuh dengan adat istiadat dan protokol iaitu Hari angkat Ikrar.. Selesai majlis angkat ikrar maka sahlah kami sebagai anak kandung suluh budiman..

Suasana Majlis Angkat Ikrar

Ehh.. lupa pulak..Faa ambik course ISMP Geografi.. Sape minat Geografi angkat kening sikitt.. haha.. Cerita pasal malam penutupan, perghh..persembahan yang amat menarik drpd setiap wakil kolej kediaman.. Kolej Faa menang bagi kategori paling HAVOC.. Respect dekat diorang yang berjaya menonjolkan bakat yang ada seperti menyanyi, berlakon, bermain alat muzik, menyanyi dan sebagainya.. Kalau Faa belum tentu boleh buat sebab Faa jenis orang yang cepat nervous dan pemalu sikit..
Sekarang dah dua minggu kuliah berlalu.. Stress sangat.. Minggu pertama dah ada assigment.. Alahaii.. Semangat ada tapi otak lambat loading.. Tapi insyallah Faa akan berusaha sungguh2.. Yeahh.. Faa rasa sampai sini je la setakat ni ye entry Faa.. Kalau ada  kelapangan masa nanti Faa update la entry lagi ye.. Salam semua.. Mohon permisi..

STPM!!

Assalamualaikum..
Wehuu.. Hari tu berdebar sangat result keluar.. Bila slip dah keluar.. Haii, siap potong barisan nak ambik slip.. Haha..sorry kawan.. hihi.. Tak dapat lagi da nak tahan sakit perut .. Macam2 rasa ada.. Faa dapat ponter 3.67. 

Syukur alhamdulillah.. Walaupun agak frust rasanya sebab alang2 tapi tak sampai ke pangkal lengan..hahaii.. Tapi Faa tetap bersyukur ke hadrat ilahi..
Nak dijadikan cerita, target memang semua orang nak yang terbaik ye tak.. Alhamdulillah.. Apa pun yang kita dapat, itu adalah hasil usaha kita sendiri. Yang kurang tu mungkin kita kena usaha lebih.. Orang selalu kata 'awak tak apa, awak pandai'. Maaf, ada ke istilah macam tu? Kita semua sama.
Bagi Faa, belaja kene dengan niat yang ikhlas betul2 ikhlas nak berjaya.. Orang sekeliling memang dengki.. Tak dapat lihat orang lebih baik dari dia. Cakap itu ini.. Nasihat Faa jadikan kelemahan kita yang orang sibuk kata sebagai satu cabaran. Insyallah.. Kejayaan yang kita perolehi dapat buat orang tu bisu terus. Haha.. Faa batch STPM 2013 yang pertama sekali guna sistem baharu. Susah? Memang la.. Mana ada yang senang. Bersabar je kan.. Kawan2 pun banyak yang keluar dari form6.. Orang luar pun sibuk pandang rendah kat kami pelajar form6 ni.. Yee, memang kami tak standard.. Guna baju sekolah.. Tapi sapa lebih standard lepas ni kalau belajar tinggi bila kami masuk jadi junior pula.. ekeke..khas kepada individu tertentu..  Sedarla yang kita ni sama je.. Yang dah masok U pulak kata form6 tak apela.. senang.. What? senang? Kami belajar 4 - 5 bulan je.. Skop yang dibelaja banyak.. cukup2 untuk setahun setengah.. PBS pula.. Semua kena berlumba masa.. Masa kami masa persekolahan mana ada kelas petang.. Format pun masih belum tetap.. Buku dah sebulan baru ada.. 
Adik2 yang lepasan SPM 2013 kalau rasa nak masuk form6 teruskan. Peduli la apa orang nak kata. Form6 ni shortcut. Habis form6 nak sambung U terus ambil degree. Kalau awal2 nak masuk U lepas tu nak ambil degree kene diploma dulu 3 tahun. Tapi kalau nak masuk form6 ni kene la belajar betul2, berusaha lebih. Form6 kalau gagal, habis drama.. Kalau dapat result tip top memang laku. (tapi kena la jual sana jual sini) haha.. setiap benda mana ada senang kan. Semua perlu usaha. Well, make ur rite decision. Its all about ur future. Apa2 pun.. gudluck semua.. Ramai tanya nak sambung mana lepas ni? Tengok la.. Kalau dapat kerja lebih baik kerja dulu.. Sekarang ramai yang mengangur. Dah ada kerja nanti sambung belaja balik.. dapat sijil mohon kenaikan pangkat.. Kalau nak belaja pun tak payah risau pasal duit lagi.. Tu je Faa dapat bagi pesan2.. Terpulang kepada diri sendiri dan kemampuan diri.. Assalamualikum..

SHiemaCMa 1st Giveaway

Assalamualaikum...


 Jom join ramai-ramai giveaway pertama.. nak join klik SINI cepat2..Terima kasih ;)

Freebies 1

Assalamualaikum..
Faa sediakan freebies doodle untuk header actually Faa jumpa kat google.. Freebies sweet gitu..
 
http://1.bp.blogspot.com/-f0YQIiItOdA/UIO4q9l_pWI/AAAAAAAABFk/uRDAOkxQ--E/s1600/Couple+Biru.png
http://3.bp.blogspot.com/-yxla0nt6c6w/UIO4v29h14I/AAAAAAAABF8/fbSCK7j8Zb8/s1600/Couple+Oren.png
http://3.bp.blogspot.com/-T4J0m7QgOfs/UIO4zFtGXYI/AAAAAAAABGM/smoWmrvZAbE/s1600/Couple+Ungu.png

Credit to : Afina azZahra

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe

Assalamualaikum..

Jom join ramai-ramai segmen ni..